otrdiena, 2013. gada 27. augusts

Kas labāk – elektriskās vai gāzes plītis?

Izvēli par labu kādai no plītīm noteikti ietekmēs iepriekšējā pieredze un personīgās vēlmes gatavošanas procesam. Tomēr nenoliedzami izvēli ietekmē arī izmaksas, ne tik ļoti kā sākotnējais ieguldījums plīts iegādei, bet gan turpmākie tēriņi, jo starp gāzes un elektriskajām plītīm pastāv diez gan nozīmīgas gatavošanas izmaksu atšķirības.
 

Ja gatavojat daudz, tad piemērotas plīts izvēle ir ļoti būtisks nosacījums, lai nākotnē nenāktos krietni pārmaksāt. Izmantojot elektrisko plīti gatavošanā, tiek patērētas mazākas enerģijas vienības, tomēr, tā kā izmaksas par elektrības vienību ir lielākas nekā par gāzi, beigu beigās bieži gatavojot ar elektrisko plīti nāksies pārmaksāt. Tomēr gan gāzes, gan elektriskajai plītij ir gan savas priekšrocības, gan trūkumi.

Gāzes plīts priekšrocības:

·         Gāzes plītīs tiek nodrošināta momentāna siltuma un liesmas izplatīšanās tieši no gāzes plīts degļa.
·         Gatavojot ar gāzes plīti var ietaupīt naudu, jo gāze pašlaik izmaksā lētāk nekā elektrība.

Pie galvenajiem mīnusiem var minēt to, ka gāzes plītis nenodrošina tik vienmērīgu cepšanās temperatūru kā elektriskās, jo siltumam ir grūtāk cirkulēt. Piem., gatavojot ēdienu plīts krāsnī, tā būs karstāka augšā nekā apakšā. Turklāt jārēķinās ar to, ka uzstādīšana ir diez gan sarežģīta un vislabāk, kad to veic profesionālis.

Elektriskās plīts priekšrocības:

·         Elektriskā plīts piedāvā lielāku kontroli pār krāsns temperatūru un siltums parasti visur tiek izplatīts vienmērīgi.
·         Multi-funkcionālās plītīs, pateicoties grila un ventilatora funkcijām, iespējams gatavot ar dažādu siltuma kombināciju gan augšā, gan apakšā.
·         Elektriskās plītis (īpaši ar keramisko virsmu) ir daudz ērtāk tīrīt, nekā gāzes plīts virsmu ar degļiem.

Kā galvenais mīnuss elektriskajām plītīm tiek minēts jau aplūkotais temats par izmaksām, proti, gatavošana ar elektrisko plīti ir dārgāka. Kā arī, lai sasildītu plīti nepieciešams ilgāks laiks nekā tad, ja tā darbotos ar gāzi.

Kā redzams, priekšrocības ir gan viena, gan otra veida plītīm. Runājot par sākotnējām izmaksām jeb plīts cenu, jāsaka, ka būtiskas atšķirības nav. Ja gribas multifunkcionālu plīti, tad gan elektriskās, gan gāzes plītis maksās diez gan daudz. Protams, pastāv iespēja iegādāties kombinētās plītis vai plīts virsmas, kas varētu būt laba alternatīva tiem, kas nevar izšķirties par to, kādu plīti labāk iegādāties.
Apskati gāzes plītis ŠEIT!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru