otrdiena, 2013. gada 15. oktobris

Kāpēc SSD diski netiek izmantoti visos datoros?


 
Mūsdienās aizvien vairāk tiek uzsvērts fakts, cik daudz priekšrocību ir SSD (Solid State Drive) diskiem, salīdzinot ar tipiskajiem cietajiem diskiem. Pie SSD disku galvenajām priekšrocībām pieskaita to lielo veiktspēju un ātrumu, mazo jaudas patēriņu un uzticamību, jo diskos nav kustīgu detaļu, tāpēc tie kalpo ilgi. Kāds gan ir iemesls tam, kāpēc tos vēl aizvien neizmanto visos datoros, kā galvenās datu uzglabāšanas komponentes?

SSD diski ir ievērojami dārgāki nekā tipiskie cietie diski 


 

Kā jau lielākajai daļai datoru tehnoloģiju, galvenais ierobežojošais faktors, kas neļauj izmantot SSD diskus portatīvajos un personālajos datoros ir to cena. Šie diski ir pieejami jau kādu laiku un pa šo periodu to cenas ir teju vai dramatiski kritušas. SSD diski beidzot ir sasnieguši cenu, zemāku par 1 latu par GB, kas nozīmē, ka tie ir kļuvuši daudz pieejamāki pircējiem. Tomēr jāatgādina, ka tas tik un tā ir teju 10 reizes vairāk nekā tipiskajiem cietajiem diskiem.

 

Tomēr, tipiskie diski neizceļas ar lielu ātrumu, tāpēc, personālajā datorā ir iespējams uzstādīt kā tipisko, tā SSD disku. Tādējādi SSD diskā var glabāt failus, kuriem nepieciešams lielāks lasīšanas ātrums, tikmēr pārējos failus tipiskajā diskā. Tas cik maksās papildus SSD diska montāža atkarīgs no tā, cik liela kapacitāte Jums nepieciešama. Tomēr viena no labākajām vietām kur tos iegādāties ir interneta veikali, kur preces pieejamas par zemākām cenām. Viens no šādiem veikaliem Latvijā – internetaveikals 1a.lv.

SSD cietie diski interneta veikalā 1a.lv:


·         SSD diski no Kingston, Samsung, Intel u.c.

·         Cenas sākot no 30 latiem;

·         Kapacitāte līdz pat 1000 GB (1 TB).

 

SSD disku izvēlē lielu lomu spēlē arī kapacitāte. Vidēji portatīvais dators, kas aprīkots ar SSD būs ar 128 līdz 256 GB ietilpību. Tas ir aptuveni tāds pats līmenis kā datoriem, kas bija pieejami tirgū pirms vairākiem gadiem. Mūsdienās vairums portatīvo datoru nāk ar 500 GB vai vēl lielāku ietilpību. Savukārt salīdzinot personālos datoru var redzēt vēl būtiskākas atšķirības, jo tie nāk pat ar 1 TB (1000 GB) ietilpību, ko reti kurš atļautos iegādāties ar SSD disku.
 
ja esi nolēmis apskatīties SSD cieto disku piedāvājumu, tad ienāc ŠEIT!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru